AČOKČA (CYCLANTHERA PEDATA) SEMENA AČOKČI - 5 KS
Detailní popis produktu
Výsev ačokči
Semena naklíčí během 3-4 dnů na vlhkém papírovém ubrousku, který umístíme na misku a přikryjeme tabulkou skla nebo fólií. Při délce klíčků 2-3 mm jsou vhodná k umístění přímo na venkovní stanoviště. Zasadíme do dobře prohnojené půdy vždy dvě naklíčená semínka. Každou dvojici přikryjeme PET lahví s uříznutým dnem a horním otvorem prostrčíme oporu pro budoucí pnutí rostliny. Tento obal chrání mladou rostlinku před mrazíky a udržuje ji ve vlhku, dokud dostatečně nezesílí. Nebo můžeme ačokču předpěstovat na okenním parapetu nebo ve skleníku, ven doporučujeme nijak nechráněnou rostlinku vysadit až po 15. květnu.
Pěstování ačokči
Ačokča potřebuje ke svému růstu oporu a jižní, sluneční stranu. Pokud si semínka zasadíme na jaře, na plody se můžeme těšit v srpnu či v září. Rostliny jsou citlivé na přízemní mrazíky, které je mohou zničit. Preferuje vlhké a hlavně teplé klima. Rostlina má ráda každodenní zálivku a občasné hnoje ní pro zvýšení výnosů.
Použití a zpracování ačokči
Plody se konzumují syrové, dušené nebo vařené. Použití i příprava je obdobná jako u paprik. Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do chutných, sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit. Malé plody, které se konzumují celé, mají za syrova velmi příjemnou, hráškovou chuť. Větší plody je lepší rozříznout a tvrdá, černá semínka před konzumací odstranit. Plody ačokči se skladují v chladu v lednici, kde vydrží čerstvé i několik dní. Na rozdíl od okurky se dají konzumovat také listy, obdobně jako špenát.
Pěkně je pěstování i zpracování ačokči popsáno na http://achocha.unas.cz/.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.