KÁVOVNÍK ARABSKÝ (COFFEA ARABICA 'BORBÓN') - SEMENA KÁVOVNÍKU 5 KS

48,70 Kč 43,48 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Kávovník pochází z vlhkých horských lesů Etiopie a Jižního Súdánu v nadmořské výšce 1300 až 1900 m, ale dnes se pěstuje v mnoha dalších částech světa. Ve volné přírodě je to malý strom, vysoký až 8 m, ale při pěstování se obvykle ořezává na malý keř, aby se usnadnil proces sklizně. Má eliptické, leskle zelené listy a vonné, bílé květy, po nichž následují žluté až fialové plody. Coffea arabica je hlavním zdrojem u nás všudypřítomné kávy, používá se také do likérů, jako ochucovadlo, zdroj kofeinu atd. Dobře se přizpůsobuje vlhkému tropickému a teplému podnebí. Borbón je kulturně i geneticky jednou z nejvýznamnějších odrůd. Je to větší rostlina, dobře přizpůsobená vyšším nadmořským výškám a produkuje kávová zrna vynikající kvality, ale s nižšími výnosy.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výsev

Semena zalijeme teplou vodou (cca 30°C) a necháme je v této (postupně chladnoucí) lázni 24 hodin máčet při pokojové teplotě. Poté sázíme 2 cm do propustného, trvale vlhkého (ne přemokřeného) substrátu (např. kokosový substrát). Klíčí během 1 až 2 měsíců ideálně ve stínu či polostínu při teplotě 22-28°C.
Při dosažení výšky 5-10 cm přesaďte do výživné, humusovité půdy s příměsí písku pro dobrý odvod vody.
 
Výsev neodkládejte, semena rychle ztrácejí klíčivost.

 

Pěstování

Rostlina preferuje dusičnaté, zásaditější, propustné půdy. Ideální je směs humusu s pískem. Umístění spíše stinné, kávovník je stínomilný. Půdu udržujeme vlhkou, rostlinu však nenecháváme stát ve vodě, nesnáší přemokření. Je vhodné dát na dno květináče drenáž - vrstvu kamínků.

Přihnojujeme několikrát do roka hnojivem pro rostliny okrasné listem, případně hnojivem pro orchideje.

Nesnáší výrazné změny teplot, proto i přes léto raději necháváme při pokojové teplotě. Na začátku zimy na 2-3 měsíce omezíme zálivku a pokud možno i snížíme okolní teplotu; poté zaléváme vydatněji. Není-li snížení teploty možné, zálivku omezíme jen mírně.

Sklizně krásných červených "třešniček" se můžeme dočkat za 2 až 4 roky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: