LUFA OSTROHRANNÁ (LUFFA ACUTANGULA) SEMENA LUFY - 5 KS

43,83 Kč 39,13 Kč bez DPH
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Loofah, lufa, lůfa - to je nerozlučná přítelkyně všech těch z nás, kteří se snaží vyhýbat plastům a zbytečnému odpadu. Díky této rostlině můžeme na zahradě či doma v pokoji sklízet vlastnoručně vypěstované žínky na nádobí nebo houbičky na mytí a drbání našich těl. A pokud budeme netrpěliví, tak tykvičky, dříve než zdřevnatí, sníme v salátu :) Tato jednoletá plazivá rostlina vás prostě bude bavit.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výsev lufy

Semena lze pro urychlení klíčení na jeden den máčet ve vodě. Ideálně je předpěsujeme: vyséváme od února do května cca 2 cm hluboko do výsevního substrátu, v druhé polovině května přesouváme ven.

Výsev přímo na venkovní stanoviště v druhé polovině května (teploty přes 20°C) po odeznění mrazíků, v tom případě mladé rostlinky chráníme před suchem a slimáky např. seříznutými PET lahvemi.

Pěstování lufy

Rostlinám necháváme rozestupy cca 50 x 100 cm. Lufa potřebuje ke svému růstu oporu a slunečné místo. Ocení teplo, každodenní zálivku a příležitostné hnojení pro zvýšení výnosů.

Použití - jak z lufy udělat houbičky?

Dvakrát si rozmyslete, než se rozhodnete mladou lufu sníst - chuťově vás nenadchne o nic víc než cuketa, když však odoláte a necháte plody dozrát, poslouží vám i několik měsíců jako houbičky.

Pokud se rozhodnete jít cestou ekologické mycí či mašážní pomůcky, nechte plody na rostlině co nejdéle - klidně až do zežloutnutí a uschnutí, toho jsme se však v našich klimatických podmínkách při pěstování nedočkali. Skliďte je v každém případě dříve, než začnou s prvními mrazíky plesnivět, i kdyby byly ještě zelené. Poté je usušte a skladujte v celku.

Jak získat vnitřní dužinu? Suchou lufu namočte přes noc do vody, poté ji pomačkejte, aby z ní opadala slupka - a houbička je hotová. Větší lufy můžete nařezat na menší kousky.

Přejeme vám veselé lufování :)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: