TABASCO SHORT YELLOW, PÁLIVÉ CHILLI PAPRIČKY - SEMENA PAPRIČEK - 5 KS
Související produkty
Detailní popis produktu
Odrůda Tabasco Chili byla původně vyšlechtěna ve státě Tabasco v Mexiku a proslavila se v polovině 19. století, kdy z ní společnost McIllhenny v Louisianě vyráběla slavnou omáčku Tabasco. Tam, stejně jako ve Střední a Jižní Americe, se tato odrůda dodnes pěstuje ve velkém měřítku.
Péče: Teplota klíčení se pohybuje mezi 22 °C a 28 °C (doba klíčení: 8-21 dní); doporučuje se proto použít skleník a vyhřívací podložku. Rostliny potřebují čerstvou, dobře vyhnojenou, propustnou půdu a nesnášejí přemokření. Měly by být vysazeny na slunném, chráněném místě s minimálně 6 hodinami slunečního svitu - raději více. Rostliny vysazujte ven přibližně 2 až 3 týdny po posledních mrazech. Protože rostliny mají obzvláště dlouhou dobu zrání, doporučuje se pěstovat je v květináči, abyste mohli rostlinu snadno přenést dovnitř, když teplota přes den klesne pod 12 °C, a umožnit tak dozrání všech plodů. Chcete-li rostlinu uchovat přes zimu, seřízněte ji po sklizni o 20 cm a umístěte na světlé místo, kde je alespoň 15 °C.
Rostliny Tabasco, které jsou vysoce výnosné, rostou bujně a dosahují výšky až 120 cm a více. Po přibližně 70 až 90 dnech dozrávání se z mnoha malých bílých květů vyvine mnoho přibližně 1 x 4 cm velkých chilli papriček. Chilli papričky dozrávají od zelené přes žlutou a oranžovou až po jasně červenou barvu. Chilli papričky rostou, jak je pro druh Capsicum frutescens typické, nikoliv převisle, ale vzpřímeně.
Rady pro pěstování: V našich klimatických podmínkách se doporučuje pěstovat chilli papričky v květináčích, protože rostliny jsou vytrvalé, a proto se dají snadněji přezimovat. Od druhého roku rostliny obvykle plodí obzvlášť velké množství plodů.
Kulinářské: Kromě výroby omáčky jsou chilli papričky Tabasco vhodné také ke konzumaci v čerstvém stavu, ale i k nakládání, sušení a výrobě chilli prášku. V cajunské kuchyni z Louisiany je Tabasco důležitou složkou receptů, jako je Jambalaya, Gumbo nebo Calalou (špenátová polévka). Tam se ještě zelené chilli papričky Tabasco také nakládají do octa.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.