TENCHA SUPER PREMIUM - 30 G

554,99 Kč 495,53 Kč bez DPH
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Jedinečný japonský čaj. Chuť čaje Tencha, připravovaného stejným způsobem jako Gyokuro, je zcela jedinečná, čistá, ušlechtilá a elegantní. Barva čaje je světle zelená, chuť je hluboká a jemná a jemné ušlechtilé aroma dlouho přetrvává v ústech.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tencha je název pro čajové lístky, které se používají pro přípravu čaje Matcha, než se lístky rozemelou na jemný prášek.  Barva čaje je světle zelená, chuť je hluboká a jemná a jemné ušlechtilé aroma dlouho přetrvává v ústech. Čaj Tencha se pěstuje stejným způsobem jako Gyokuro, ale zpracovává se jinak než Gyokuro. Čajové lístky pro Tencha a Gyokuro se před sklizní pěstují 20 nebo 30 dní ve stínu, takže oba čaje obsahují hodně Theaninu, který je zdrojem jejich jemné a měkké chuti. Sklizené čerstvé čajové lístky se nejprve spaří. V případě čaje Gyokuro se pak spařené čajové lístky suší a hnětou.

Na rozdíl od čaje Gyokuro se u čaje Tencha spařené čajové lístky suší, ale nehnětou. Pro výrobu čaje Matcha se pak Tencha mele na jemný prášek. 

Z této senchy si tedy můžete vyrobit vlastni matchu

Příprava tenchy jako čaje:

  1. Množství čaje: Použij zhruba 2-3 gramy tenchy (zhruba jedna čajová lžička) na 100 ml vody.

  2. Teplota vody: Připrav vodu na teplotu kolem 60–70 °C. Tencha pochází z kvalitních čajových lístků pěstovaných ve stínu, takže potřebuje nižší teplotu vody, aby se zachovala její jemná chuť.

  3. Louhování: Lístky louhujte  zhruba 1–2 minuty. Tencha, podobně jako jiné jemné japonské čaje, nevyžaduje dlouhé louhování.

  4. Podávání: Po louhování čaj slijte do šálku. Lístky můžete použít na další nálevy (obvykle až 3 nálevy), přičemž druhý a třetí nálev by měl být kratší než ten první (asi 30 sekund až 1 minuta).

Chuťově je tento čaj jemný, lehce nasládlý, se silnou umami. Tencha jako čaj není tak rozšířená jako ostatní typy, protože její nejvyšší využití je právě pro výrobu matchy.

Tencha má pouze poloviční hmotnost čajových lístků Gyokuro nebo Sencha; je o 50 % lehčí. Do čajové konvice Kyusu proto dejte přibližně dvojnásobek  kubického obsahu čajových lístků Tencha. Protože je Tencha lehká, mohou některé lístky Tenchy plavat na hladině vody a nejsou nasyceny vodou. V takovém případě prosím zatlačte čajové lístky dolů do vody, aby se namočily a nasytily vodou.

 

Příprava na ledu :

Tato technika příprava je časově náročná, ale poskytuje nejušlechtilejší chuť a atmosféru. Do Kyusu (čajové konvice) vložte 7 až 8 g (3 polévkové lžíce) čajových lístků Tencha. Kyusu naplňte kousky ledu. Počkejte, až led při pokojové teplotě přirozeně rozmrzne (Kyusu nezahřívejte). Příprava je dokončena, když jsou kousky ledu zcela rozmrzlé. Čaj z Kyusu nalévejte střídavě po troškách do každé sklenice tak, aby množství a chuť čaje byly v každé sklenici stejné.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: