TŘETÍ TŘETÍ OKO - KYUSU KONVIČKA OD JAPONSKÉHO MISTRA SHORYU - 230 ML
Detailní popis produktu
Špičková konvička vyrobená mistrem Shoryu (Shoji Umehara) . Na výrobu této konvičky byla použita technika glazování Tenmoku.
Mistr Shoryu (Shoji Umehara) vyvinul svou osobitou glazuru, kterou se ještě nikomu nepodařilo napodobit.
Vyrábí se z živce, vápence a oxidu železitého. Čím rychleji se kus ochladí, tím černější bude glazura.
Tenmoku je známá svou variabilitou. Během zahřívání a ochlazování ovlivňuje tvorbu krystalů železa v glazuře několik faktorů. Dlouhý proces výpalu a hliněné těleso, které je navíc silně zbarvené železem, zvyšují možnost vtažení železa z hlíny do glazury. Zatímco je glazura roztavená, může železo migrovat uvnitř glazury a vytvářet povrchové krystaly, jako je tomu u glazury "olejové skvrny", nebo může zůstat v roztoku hlouběji uvnitř glazury a získat sytou lesklou barvu. Olejové skvrny jsou častější při oxidačním výpalu.
Delší doba chlazení umožňuje vytvořit maximum povrchových krystalů. K dosažení tohoto efektu mohou hrnčíři "vypálit" pec. Při běžném výpalu se pec pomalu přivádí na maximální teplotu přikládáním paliva, poté se přikládání paliva zastaví a pec se nechá pomalu vychladnout ztrátou tepla do okolního vzduchu. Při vypalování pece hrnčíř po dosažení maximální teploty pokračuje v přidávání omezeného množství paliva, aby zpomalil proces chladnutí a udržel glazury co nejdéle roztavené.
Barva glazur tenmoku může být různá, od tmavě švestkové (persimmonové) přes žlutou, hnědou až po černou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.